Microsoft heeft aangekondigd dat het binnenkort afscheid gaat nemen van WordPad (niet te verwarren met Word), de eenvoudige app voor tekstverwerking die sinds Windows 95, al bijna dertig jaar dus, gratis in Windows te gebruiken is. Bijzonder daarbij is dat de app gedurende al die tijd vrijwel onveranderd is gebleven. Met WordPad was het mogelijk om eenvoudige documenten te schrijven zoals in de meeste tekstverwerkingsprogramma’s, echter is de functionaliteit altijd behoorlijk beperkt geweest wat ook de reden is dat weinig mensen dit programma ook daadwerkelijk gebruiken.

Bij de volgende versie van Windows 11 zal de app niet meer beschikbaar zijn. Welke alternatieven zijn er dan voor u beschikbaar indien u gratis een document wilt schrijven? Het verreweg bekendste en meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma is uiteraard Microsoft Word, dat deel uitmaakt van het Microsoft Office pakket, echter is dit geen gratis programma.

Wij zetten een aantal gratis alternatieven voor u op een rij:

  • Word Online

    De online versie van Word is, net als Excel Online en PowerPoint Online, geheel gratis gebruiken via www.office.com. U heeft hiervoor slechts een (gratis) Microsoft Account nodig, dat u waarschijnlijk al heeft als u Windows gebruikt. Uw documenten worden automatisch opgeslagen in uw OneDrive map in de cloud die bij uw Microsoft Account inbegrepen is. Word online is beperkter qua functionaliteit dan het volledige Word programma dat op de computer geïnstalleerd wordt, echter voor de meeste gebruikers biedt het nog voldoende functies om ermee uit de voeten te kunnen. Het is in ieder geval een stuk uitgebreider dan WordPad.

  • LibreOffice

    LibreOffice is een gratis open-source office pakket dat programma’s bevat voor tekstverwerking, spreadsheets en presentaties. Zeg maar een gratis alternatief voor Microsoft Office met vergelijkbare programma’s. De programma’s van LibreOffice zijn in staat om documenten in het Microsoft Office formaat te openen én op te slaan. Dit gaat meestal redelijk goed, maar helemaal vlekkeloos is het ook weer niet.

Wilt u toch graag gewoon met Microsoft Word werken? Kijk dan op deze pagina voor tips hoe u het Microsoft Office pakket goedkoper kunt verkrijgen. Heeft u Microsoft Word nodig voor zakelijk gebruik? Neem dan contact met ons op voor een goed advies hierover.

Windows neemt afscheid van WordPad

Je zou ook interesse kunnen hebben in