Printen is meestal duurder dan u denkt. Vooral de kosten van nieuwe inktcartridges (voor inkjetprinters) of toners (voor laserprinters) zijn vaak schrikbarend hoog. Wij geven u een aantal handige tips om de printkosten zo veel mogelijk te beperken.

 

 1. Gebruik een laserprinter
  Laserprinters maken gebruik van toners gevuld met inktpoeder. Deze toners gaan langer mee dan inktcartridges die in inkjetprinters zitten, waardoor de kosten per geprinte pagina lager uitvallen. Een ander groot voordeel is dat toners niet opdrogen als je een tijdje niet geprint hebt. Dit probleem komt veelvuldig bij inkjetprinters voor, waardoor je genoodzaakt bent de inktcartridges te vervangen terwijl ze nog lang niet leeg zijn. Ook is onze ervaring dat laserprinters minder storingen geven en langer meegaan.

 2. Kies voor een zwart/wit laserprinter
  Kleurenprinters zijn voorzien van vier aparte toners (zwart, cyaan, magenta, geel), wat voor veel hogere kosten zorgt als je deze allemaal moet vervangen. Voor kantoordocumenten is printen in zwart/wit vaak voldoende, slechts in enkele gevallen is printen in kleur een werkelijke noodzaak. Gebruik je briefpapier met een bedrijfslogo in kleur? Bestel dan briefpapier bij een printshop/drukkerij, zodat je het kleurenlogo niet op ieder vel zelf moet printen. Dit ziet er kwalitatief niet alleen mooier uit, maar je bespaart zo ook enorm op je eigen printkosten. Zwart/wit printers hebben ook een eenvoudigere interne mechaniek, wat ook voor minder storingen en defecten zorgt.

 3. Stel de afdrukkwaliteit standaard in op eco-modus/concept/lage kwaliteit
  Als je op je computer naar de standaard afdrukvoorkeuren van je printer gaat, vind je altijd een optie om de  standaard printkwaliteit in te stellen. Deze staat standaard vrijwel altijd op de hoogste stand voor het mooiste printresultaat. Echter is dit voor de meeste documenten die je print helemaal niet noodzakelijk, zeker als deze slechts voor intern gebruik zijn. Door de printkwaliteit op een lagere stand te zetten, verbruikt je printer minder inkt/toner waardoor je cartridges of toners langer meegaan en kan je vaak twee keer zoveel pagina’s printen. 
  Om de standaard afdrukvoorkeuren aan te passen ga je in Windows naar het Instellingen scherm, selecteer dan “Bluetooth en apparaten” > “Printer en scanners” > klik de printer aan > “Voorkeurinstellingen voor afdrukken”. Kijk in het voorkeuren scherm waar je de afdrukkwaliteit kan aanpassen en zet deze op de laagste stand (dit heet meestal eco-mode, conceptkwaliteit, of iets vergelijkbaars). Let op: je moet deze instelling op ieder computer afzonder aanpassen als je meerdere computers in huis hebt.

 4. Print standaard dubbelzijdig
  Als je printer dubbelzijdig printen ondersteunt, is het handig dit standaard in te stellen zodat je minder papier gebruikt. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar uiteraard ook voor je eigen portemonnee. Ga naar de afdrukvoorkeuren van je printer om dubbelzijdig printen standaard in te schakelen.

 5. Kies voor een printer met hervulbare inkttanks
  Diverse fabrikanten bieden printers aan die voorzien zijn van inkt- of tonerpoedertanks, die via hervulflessen bijgevuld kunnen worden als de inkt of toner op is. De kosten per liter inkt van deze inktflessen zijn een stuk lager dan het vervangen van gehele inktcartridges of toners. HP heeft bijv. diverse modellen inktjet- en laserprinters die van dergelijke tanks voorzien zijn. Voor gebruikers die relatief veel printen kan dit een goede oplossing zijn om flink te besparen op de kosten van cartridges en toners.

 

Print goedkoper met deze tips!

Je zou ook interesse kunnen hebben in