Regelmatig horen wij van mensen die een Outlook.com/Hotmail/Live mailbox gebruiken dat ze opeens de melding krijgen dat ze geen mails meer kunnen verzenden en ontvangen omdat de opslagruimte vol is. Wat is hiervan de oorzaak en hoe kan je dit oplossen?

Sinds februari 2023 heeft Microsoft een wijziging doorgevoerd in de manier waarop de beschikbare opslagruimte wordt berekend. Sindsdien worden niet alleen de bestanden op OneDrive, maar ook alle bijlages en afbeeldingen die in mailberichten zijn inbegrepen meegeteld voor de totale opslagruimte van je Microsoft-account. Aangezien bij een gratis Microsoft-account slechts 5GB opslagruimte is inbegrepen, kan dit ervoor zorgen dat die ruimte vol raakt en er  dus geen ruimte meer beschikbaar is om nieuwe bestanden op te slaan. Zeker als je al vele jaren gebruik maakt van je Outlook.com/Hotmail/Live mailaccount is de kans groot dat je al veel bijlages en afbeeldingen in je mails hebt zitten, die ervoor zorgen dat de 5GB gratis opslagruimte vol raakt.

Hoe los je dit op?

Er zijn in principe twee manieren om deze situatie te verhelpen:

1. Verwijder mails of bestanden
Door oude mails te verwijderen die bijlages of afbeeldingen bevatten, maak je ruimte vrij. Zorg ervoor dat je vervolgens ook de prullenbak leegt om de mails definitief te verwijderen. Het nadeel hiervan is natuurlijk wel dat je deze mails definitief kwijt bent. Ook kan het behoorlijk veel tijd kosten om deze mails op te zoeken en één voor één te verwijderen. Kijk ook op je OneDrive of daar bestanden staan die eventueel verwijderd kunnen worden, zoals oude foto’s en video’s. 
Nadeel van deze methode is wel dat je opslagruimte nog altijd beperkt zal zijn tot 5GB, wat ertoe leidt dat deze waarschijnlijk vrij snel opnieuw vol zal raken.

2. De opslagruimte uitbreiden
Microsoft biedt een aantal abonnementen aan om je opslagruimte uit te breiden. Dit kan middels één van de volgende Microsoft 365 abonnementen:
Microsoft 365 Basic (€2 /maand):  Inclusief 100GB opslagruimte en een mailbox zonder advertenties.
Microsoft 365 Personal (€5,75 /maand): Inclusief 1TB (1000GB) opslagruimte, geen advertenties en het gebruik van de Office desktop apps (Word, Excel, PowerPoint, etc.) op meerdere computers.
Microsoft 365 Family (€8,25 /maand): Idem als Personal echter voor 6 gebruikers. Iedere gebruiker ontvangt 1TB opslagruimte en de mogelijkheid om de Office desktop apps te installeren op meerdere computers.

De abonnementen voor Microsoft 365 Personal en Family zijn via diverse webshops met korting te verkrijgen. Kijk op de prijsvergelijkingssite van Tweakers voor een actueel overzicht.

 

 

Help, mijn Outlook.com/Hotmail opslagruimte zit vol!

Je zou ook interesse kunnen hebben in