De afgelopen dagen staat de media vol met berichten over een grote ransomware-virusbesmetting, die computers besmet en uw bestanden ontoegankelijk maakt. Uw bestanden zijn dan alleen tegen betaling van een fors bedrag weer terug te krijgen. Ransomware-virussen zijn niet nieuw, wij berichtten twee jaar geleden al over een vrijwel identiek virus.

Ondanks al deze alarmerende berichten, hoeft het overgrote deel van computergebruikers zich geen zorgen te maken omdat het virus waar het nu over gaat gebruik maakt van een lek in Windows dat reeds twee maanden geleden door Microsoft is gedicht middels een update van Windows. Vrijwel iedere computer heeft die update dus al geïnstalleerd via de automatische Windows Updates.

Tenzij u dus expliciet zelf heeft aangegeven dat Windows Updates niet geïnstalleerd dienen te worden, loopt u geen enkel risico. E-Launch raadt altijd aan om updates automatisch te laten installeren, zoals ook dat ook door Windows zelf aanbevolen en standaard ingesteld is. Computers voorzien van Windows 10 zijn sowieso nooit vatbaar geweest voor dit nieuwe virus waarover nu bericht wordt.

Wij herhalen nogmaals de tips die wij iedereen adviseren te volgen om uw computer zo goed mogelijk te beschermen en te zorgen dat uw bestanden altijd veilig zijn:

  • Zorg voor een goede backup van uw bestanden. Dit kan op diverse manieren, neem contact met ons op voor een goed advies.
  • Download en installeer geen (illegale) software, muziek of films via bijv. torrent-websites of andere file-sharing programma’s.
  • Open geen bijlages van e-mails waarvan de herkomst onbekend, ongevraagd of niet duidelijk is. Klik ook niet op links die in dubieuze mails staan.
  • Zorg dat uw computer up-to-date is met de laatste updates voor het besturingssysteem en alle overige programma’s die u gebruikt. Gebruik dus bij voorkeur Windows 10, de best beveiligde versie van Windows.

Grote ransomware-aanval: wat u moet weten

Je zou ook interesse kunnen hebben in