cryptolocker

Deze week heeft E-Launch voor het eerst een laptop van een relatie binnen gekregen die besmet was met het Cryptolocker-virus. De werking van dit virus is even simpel als doeltreffend: Al uw persoonlijke bestanden (documenten, foto’s, video’s, muziek, etc.) worden versleuteld zodat u ze niet meer kunt openen. Om de bestanden te ontgrendelen moet u binnen een aantal dagen een bedrag betalen (variërend van 100 tot meer dan 1000 euro) om de encryptiesleutel te ontvangen waarmee u uw bestanden weer kunt herstellen.

Als uw computer eenmaal besmet is geraakt is er helaas geen enkele manier om uw bestanden te herstellen, anders dan over te gaan tot betaling. Er is echter geen enkele garantie dat u na betaling de encryptiesleutel ook daadwerkelijk zult ontvangen. Wij adviseren dan ook om dit niet te doen.

Het is daarom van het grootste belang dat u ervoor zorgt dat uw computer niet besmet raakt met dit virus. Hiervoor gelden de gebruikelijke adviezen die u altijd in acht moet nemen:

  • Zorg voor een goede backup van uw bestanden.
  • Download en installeer geen (illegale) software, muziek of films via bijv. torrent-websites of andere file-sharing programma’s.
  • Open geen bijlages van e-mails waarvan de herkomst onbekend, ongevraagd of niet duidelijk is.
  • Zorg dat uw computer up-to-date is met de laatste updates voor het besturingssysteem en overige programma’s.

Indien u zich aan deze richtlijnen houdt is de kans op besmetting erg klein, en kunt u indien uw computer toch besmet mocht raken uw bestanden via de backup makkelijk terughalen.

Heeft u nog vragen of wilt u dat wij u helpen om te checken dat uw computer in orde is? Neem contact met ons op!

Pas op voor het Cryptolocker virus!

Je zou ook interesse kunnen hebben in