Al enige jaren is het fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop nog slechts in abonnementsvorm te verkrijgen. Voor een bedrag van minimaal €12 per maand is Photoshop te gebruiken, wat voor veel mensen die niet professioneel foto’s bewerken of het slechts af en toe nodig hebben een forse prijs is. Gelukkig zijn er een aantal prima alternatieven te vinden, zowel voor gevorderde gebruikers als ook voor mensen die slechts eenvoudige aanpassingen aan foto’s willen doen.

Wij zetten voor u de beste alternatieve fotobewerkingsprogramma’s op een rijtje, waaronder zelfs enkele gratis programma’s.

Affinity Photo

Affinity Photo geniet al jaren van een grote populariteit onder Mac gebruikers en is sinds 2017 ook voor Windows beschikbaar. Dit zeer uitgebreide programma biedt vrijwel dezelfde kwaliteit in bewerkingstools als Photoshop en is ook in staat om Photoshop-bestanden (PSD) zowel te openen als op te slaan. Affinity Photo is prima geschikt ook voor gevorderde en professionele gebruikers en kan als volwaardig alternatief gezien worden voor Photoshop, echter wel met een veel lagere prijs.

Affinity Photo kost eenmalig slechts €55, zonder verdere maandelijkse kosten. Het programma is ook via de Microsoft Store in Windows 10 te downloaden. Een voordeel van aanschaf via de Microsoft Store is dat u het programma op maar liefst 10 computers mag installeren en updates worden automatisch geïnstalleerd.

ACDSee

Het programma ACDSee gaat al vele jaren mee en is uitgegroeid tot een zeer compleet pakket dat zowel uitgebreide mogelijkheden biedt om uw fotobibliotheek te managen als ook foto’s te bewerken. Voor het managen van al uw foto’s kunt deze eenvoudig in mappen organiseren en uitgebreide tags toekennen, zowel per individuele foto als in één keer voor een hele serie. Alle EXIF-metadata, zoals locatiegegevens, is eenvoudig te bewerken. Voor het bewerken van foto’s zijn alle gebruikelijke tools aanwezig. De standaardversie van ACDSee 2019 kost ongeveer €60. Er zijn ook een Professional en Ultimate versies beschikbaar die extra features hebben.

GIMP

Het fotobewerkingsprogramma GIMP bestaat al vele jaren en is open-source, waardoor het volledig gratis te gebruiken is. De gebruikersinterface van GIMP ziet er minder gelikt uit dan bijv. Photoshop of Affinity Photo, echter zijn er zeer veel tools beschikbaar en biedt het meer dan genoeg mogelijkheden, ook voor gevorderde gebruikers. Gevorderde gebruikers zullen misschien merken dat sommige gereedschappen om foto’s te bewerken niet helemaal van hetzelfde niveau zijn als in Photoshop, voor normale thuisgebruikers is dit echter geen probleem. De diverse toolvensters zijn zowel als losse zwevende vensters te plaatsen als in een enkelvenster-modus, zoals gebruikers van Photoshop gewend zijn.

GIMP is voor alle platforms beschikbaar (Windows, Mac, Linux) en te downloaden via www.gimp.org .

Paint.net

Het programma Paint.NET, niet te verwarren met het programma Paint dat standaard in Windows zit, is een relatief eenvoudig fotobewerkingsprogramma dat vooral voor beginnende gebruikers geschikt is die geen ingewikkelde aanpassingen willen doen aan hun foto’s. Het programma is daardoor wel erg makkelijk in gebruik.  Bewerkingen als een foto resizen, bijsnijden of kleuraanpassingen doen zijn allemaal eenvoudig uit te voeren.

Paint.NET is gratis te downloaden via www.getpaint.net of tegen kleine vergoeding (€8) in de Microsoft Store.

De beste alternatieven voor Photoshop

Je zou ook interesse kunnen hebben in