Microsoft heeft deze week het beveiligingsprogramma Windows Defender, dat standaard in Windows 10 aanwezig is, uitgebreid met bescherming tegen ongewenste cryptominers. Dit zijn verborgen programma’s die, zonder medeweten van de eigenaar van de computer, op de computer worden geïnstalleerd door hackers om cryptomunten (zoals bijv. Bitcoins of Ethereum) aan te maken. Dit is een proces dat veel rekenkracht vereist, waardoor de computer trager gaat lopen en ook de batterij extra wordt belast.

Het is uiteraard zeer ongewenst dat dit soort programma’s op de achtergrond staan te draaien zonder dat je daar als gebruiker van de computer weet van hebt.

Als je zelf willens en wetens een dergelijk cryptomining-programma op je computer installeert dan zal Windows Defender dit in eerste instantie blokkeren. Je krijgt wel de mogelijkheid om de blokkering op te heffen als je zeker weet dat je een dergelijk programma wilt gebruiken op je computer.

Windows Defender is volledig gratis beschikbaar op alle Windows 10 computers en biedt een prima bescherming tegen diverse soorten virussen.

Windows Defender blokeert nu ook cryptominers

Je zou ook interesse kunnen hebben in