De laatste jaren zijn veel hostingproviders, dat zijn de bedrijven waar u een domeinnaam kan registreren of uw website kan hosten, ook begonnen met het aanbieden van Microsoft 365 licenties. Bedrijven als Hostnet, YourHosting en GoDaddy, bieden allemaal de mogelijkheid om direct bij hun ook Microsoft 365 licenties aan te schaffen. Daar verdienen ze als tussenverkoper natuurlijk een bedrag aan.

Bij het aanschaffen van deze licenties wordt door het hostingbedrijf automatisch een Microsoft 365 bedrijfsomgeving (tenant) geactiveerd, en ervoor gezorgd dat de e-mailbezorging goed wordt ingesteld zodat u mail kunt ontvangen en verzenden. Daarmee is eigenlijk direct het enige voordeel benoemt, want voor de rest biedt het aankopen en beheren van Microsoft 365 licenties via uw hostingprovider vrijwel alleen maar forse nadelen, die soms voor flinke problemen kunnen zorgen als uw bedrijf verder groeit.

De voornaamste nadelen zijn:

 1. Beperkte opties voor beheerders
  De meeste van hostingproviders beschikken over een eigen online klantenportal waarmee u de Microsoft 365 accounts kunt beheren. Het probleem is echter dat deze portals vaak veel beperkter zijn dan het beheerdersportal van Microsoft zelf. Voor geavanceerde functies zoals het beheer van domeinen of het beheer van mailboxen, zijn belangrijke instellingen soms niet beschikbaar en bent u afhankelijk van de helpdesk van de hostingprovider. Dit kan soms veel tijd kosten en tot langdurige down-time leiden. U bent volledig afhankelijk van het hostingbedrijf voor wat betreft belangrijke instellingen, die anders eenvoudig en direct aan te passen zijn in via de beheerderstools die Microsoft zelf beschikbaar heeft.

 2. Beperkt aanbod van producten en licentievormen
  In het klantenportal van de hostingprovider wordt vaak maar een beperkt aantal producten aangeboden, teneinde het simpel te houden voor eindgebruiker. Dit zorgt er echter voor dat u bepaalde licenties niet kunt aankopen of duurdere licenties moet gebruiken dan eigenlijk noodzakelijk, met onnodige kosten tot gevolg. Ook zijn er soms maar beperkte betaalopties beschikbaar, zoals een maandelijkse betaling i.p.v. jaarlijks. Microsoft biedt inmiddels een zeer uitgebreide collectie aan met zeer nuttige aanvullende features die voor u belangrijk kunnen zijn, zoals beveiliging van mobiele devices of geïntegreerde telefonie in Teams, die vaak echter niet beschikbaar zijn via het hostingbedrijf.

 3. Vendor lock-in
  Doordat uw domeinnaamregistratie, hosting van uw website en Microsoft 365 omgeving allemaal bij één bedrijf draaien, bent u niet vrij meer om één van deze belangrijke zaken, die essentieel zijn voor de bereikbaarheid en werkzaamheden binnen uw bedrijf, eenvoudig en snel bij een ander bedrijf onder te brengen. Als u bijv. een nieuwe website laat bouwen en het webdesignbedrijf vereist andere hosting, dan kan dat een probleem zijn.
  Ook komt u niet in de problemen in het geval van een faillissement of overname van het hostingbedrijf.

Indien uw bedrijf dus nog geen gebruik maakt van de clouddiensten van Microsoft 365 maar u dit wel overweegt, zorg er dan dus altijd voor dat u deze diensten direct via Microsoft zelf aanschaft en beheert, zonder tussenkomst van een hostingbedrijf of andere externe IT-partner die optreedt als wederverkoper van Microsoft licenties.

Heeft u vragen of wenst u meer informatie? Neem contact op!

Microsoft 365 gebruiken? Altijd regelen direct bij Microsoft!

Je zou ook interesse kunnen hebben in