Microsoft heeft de webbrowser Edge, die standaard in Windows 10 beschikbaar is, compleet vernieuwd. De vernieuwing zit met name in het feit dat de nieuwe Edge browser gebruikt maakt van Chromium, de open-source webrendering-engine waar ook Google Chrome van gebruik maakt. Dit betekent dat er dus geen enkel verschil meer zit in de weergave van websites tussen de twee browsers, wat tot nu toe voor veel mensen een reden was om Chrome te gebruiken.

Ten opzicht van Chrome biedt de nieuwe Edge browser het voordeel dat Edge niet voorzien is van alle tracking-features die Google in Chrome ingebouwd heeft die het surfgedrag van de gebruiker registreren. Dit komt niet alleen de snelheid van je browser ten goede maar biedt tevens een betere bescherming van je privacy. Microsoft heeft, in het kader van het Chromium open-source project, al diverse bijdrages geleverd aan de verbetering van Chromium bijv. voor het gebruik van de browser i.c.m. touchscreens.

De nieuwe Edge browser ondersteunt standaard het synchroniseren van favorieten, wachtwoorden, instellingen en browsegeschiedenis via je Microsoft Account. Ook zijn alle populaire browser-extensies zoals ad-blockers en password-managers beschikbaar.

De nieuwe browser zal de komende maanden via Windows Updates automatisch uitgerold worden op alle computers die op Windows 10 draaien. Daarbij wordt de oude versie van Edge vervangen, wat direct opvalt door het compleet vernieuwde icoontje op de taakbalk en in je Start menu.

Het nieuwe Edge icoon

Wil je daar niet op wachten en direct al met de nieuwe Edge browser aan de slag gaan, dan kan je deze zelf downloaden via de Microsoft website. De browser is ook al direct in het Nederlands verkrijgbaar, en is tevens beschikbaar voor Windows 7/8, Mac, iOS en Android.

Compleet vernieuwde webbrowser Edge nu beschikbaar

Je zou ook interesse kunnen hebben in