Sinds vele jaren zijn er voor uw computer betaalde antivirus-programma’s verkrijgbaar die u kunt aanschaffen om uw computer te beschermen tegen virussen of malware die uw bestanden kunnen beschadigen of uw computer kunnen blokkeren. In het verleden was het gebruik van deze programma’s zeker te adviseren, maar aangezien Windows 10 een eigen ingebouwde (en gratis) antivirusprogramma heeft (Windows Defender), vragen veel gebruikers zich af of een betaald antivirusprogramma nog wel noodzakelijk is, mede gelet op het feit dat in het verleden deze antivirus-programma’s regelmatig voor problemen gezorgd hebben in het goed functioneren van computers. Ook deskundigen vragen zich nu openlijk af of het gebruik van antivirus-programma’s niet voor meer problemen zorgt dan dat er voorkomen worden.

Wat adviseert E-Launch om uw computer en bestanden optimaal te beveiligen?

 • Windows Defender
  Wij adviseren om de gratis ingebouwde antivirus-tool van Windows te gebruiken. Deze functioneert prima en heeft vrijwel geen negatieve invloed op de prestaties van uw computer.
 • Windows 10
  Zorg ervoor dat uw computer draait op Windows 10. Indien uw computer nog op Windows 7 of 8 draait, kunt u nog gratis upgraden. Windows 10 beschikt over de nieuwste beveiligingstechnieken en wordt nog vele jaren door Microsoft ondersteunt. Tevens zijn alle toekomstige upgrades gratis te verkrijgen waardoor u computer altijd up-to-date zal blijven.
 • MalwareBytes Anti-Malware
  Dit programma heeft een gratis versie die u kunt gebruiken om af en toe uw computer te scannen op ongewenste bestanden. Wij adviseren om uw computer eens in de 1 à 2 maanden met dit programma te scannen om een extra check te doen naast de reguliere scans die automatisch gedaan worden door Windows Defender.
 • Gebruik een veilig mailaccount
  Wij adviseren u om voor uw zakelijke mail gebruik te maken van de diensten van Microsoft Office 365, zodat uw mail door de mailservers van Microsoft wordt afgehandeld. De mailservers van Office 365 beschikken over zeer goede antispam- en antivirusbescherming, zodat al uw mail gescand wordt op virussen en malware voordat deze uw computer bereikt. Het gebruik van Office 365 biedt u nog veel meer voordelen, daarover informeren wij u graag.
  Voor uw privé mail kunt u gebruik maken van een mailaccount bij Outlook.com of Gmail, ook deze diensten beschikken over een goede bescherming tegen spam en malware.
 • Download en installeer geen illegale bestanden en software
  Download geen bestanden uit dubieuze bronnen als torrentsites of usenet-nieuwsgroepen. Na e-mail zijn dit de grootste bronnen van besmette bestanden die malware bevatten. Ook films en muziekbestanden blijken regelmatig besmet te zijn met malware.
 • Wees alert waar u op klikt
  Wees altijd alert op nepberichten die u via de mail ontvangt. Negeer berichten van banken en andere financiële instellingen (bijv. incassobureaus), deze zullen u nooit persoonlijk via e-mail benaderen. Open nooit bijlages van onbekende afzenders.

Antivirus-programma’s: Wel of niet gebruiken?

Je zou ook interesse kunnen hebben in