Veel bedrijven voorzien hun werknemers van laptops die door werknemers intensief gebruikt worden, zowel op kantoor als ook voor mobiel gebruik buiten de deur. Voor dit soort zakelijk gebruik hebben diverse grote fabrikanten specifieke zakelijke modellen, zoals de DELL Latitude of HP Probook series laptops. Welke voor- en nadelen bieden deze laptops t.o.v. de normale consumentenlaptops zoals die meestal worden verkocht bij de reguliere winkels als MediaMarkt, BCC, etc.? Wij zetten voor u de belangrijkste punten op een rijtje.

Voordelen:

 • Windows 10 Pro
  Zakelijke laptops zijn vrijwel altijd standaard voorzien Windows 10 Pro, die ten opzichte van Windows 10 Home een aantal belangrijke voordelen biedt. Zo biedt de Pro versie de mogelijkheid om beheerd te worden via een server/domeinnetwerk of via Azure Active Directory van Office 365. Dit is belangrijk om uw computers centraal te laten managen door uw IT beheerder zodat de toegang tot de apparaten en gegevens goed beveiligd is. Een computer met Window 10 Home is eigenlijk alleen te adviseren voor thuisgebruik of eventueel voor zzp’ers die zelfstandig werken. Ook biedt Windows 10 Pro de mogelijkheid om bestanden op de interne schijf te versleutelen zodat deze onbruikbaar zijn in geval van diefstal van uw computer.
 • Degelijke bouwkwaliteit
  Zakelijk laptops hebben over het algemeen een kwalitatief betere bouwkwaliteit, die ervoor zorgt dat laptops beter tegen een stootje kunnen . Zo wordt er vaak gebruik gemaakt van aluminium i.p.v. plastic voor de behuizing, en zijn de scharnieren van het beeldscherm degelijker uitgevoerd. Dit heeft langere levensduur tot gevolg en minder uitval door kapotte onderdelen.
 • Eenvoudig onderhoud
  Zakelijke laptops zijn zo ontworpen dat onderdelen eenvoudig vervangen kunnen worden. De behuizing is eenvoudig open te maken waardoor interne onderdelen als de harde schijf, geheugenmodules en het toetsenbord eenvoudig vervangen kunnen worden zonder dat de laptop naar de fabrikant opgestuurd hoeft te worden. Dit zorgt voor lagere reparatiekosten, kortere uitvaltijden en een langere levensduur.
 • Betere garantie- en servicevoorwaarden
  Indien u extra zekerheid wenst, is het bij de meeste fabrikanten als DELL of HP mogelijk om de garantie uit te breiden naar 3 of 4 jaar. Ook is het mogelijk te kiezen voor een Next-Business-Day on-site servicegarantie, wat inhoud dat in geval van een defect gedurende de garantietermijn er een monteur de volgende dag bij u op locatie de laptop komt repareren. Dit voorkomt dat u de laptop een aantal weken kwijt bent en zelf op moet sturen voor reparatie. U kunt zelf kiezen welke garantietermijn en serviceniveau u wenst.
 • Meer optiemogelijkheden
  Zakelijk laptops bieden vaak extra optiemogelijkheden. Zo zijn bepaalde modellen voorzien van een aansluiting voor het gebruik van een docking-station, waardoor u eenvoudig kunt werken met een extern groot scherm. Ook bieden sommige modellen de optie voor een ingebouwd 4G-modem, waardoor u overal voorzien bent van een snelle netwerkverbinding via het mobiele netwerk. Dit kan essentieel zijn voor bepaalde werksituaties die veel mobiel werken op externe lokaties.

 

Nadelen:

 • Hogere aanschafprijs
  De kwalitatief hogere bouwkwaliteit en extra zakelijke features als Windows 10 Pro zorgen ervoor dat de prijs van een zakelijke computer wat hoger ligt dan de gemiddelde consumentenlaptop.  Ook dient u voor een langere garantietermijn of extra service als Next-Business-Day onsite service meestal extra te betalen. Deze extra kosten dient u af te wegen tegen de langere levensduur, hogere betrouwbaarheid en kortere uitvaltijden bij een defect.
 • Slechtere beschikbaarheid
  Zakelijke computers zijn over het algemeen vrijwel niet verkrijgbaar in de reguliere elektronicawinkels (MediaMarkt, BCC, etc.). Merken als DELL zijn bijv. helemaal niet in winkels verkrijgbaar maar slechts via een beperkt aantal online webwinkels of via de eigen website. Veel leveranciers hebben slechts een beperkt aanbod, wat de zoektocht naar het meest geschikte model computer vaak niet makkelijk maakt. E-Launch heeft uitgebreide ervaring met de diverse verkoopkanalen en kan u daarin goed adviseren. Tevens zijn wij altijd op de hoogte van de nieuwste productlanceringen van alle fabrikanten, waardoor u voorkomt dat u een verouderd model computer aanschaft. Houd er altijd rekening mee dat de levering van een zakelijk model computer altijd langer kan duren (meestal 1 à 2 weken).

 

Wat zijn de voordelen van een zakelijke laptop?

Je zou ook interesse kunnen hebben in