Chipfabrikant Qualcomm, bekend van de chipsets die o.a. in vele mobiele telefoons en tablets te vinden zijn, heeft een nieuwe chipset gepresenteerd specifiek bestemd voor Windows-computers, die een grote sprong voorwaarts zou moeten betekenen op het gebied van prestaties en batterijverbruik.

De chip genaamd Snapdragon Elite X draait, zoals alle Qualcomm chipsets, op de ARM-architectuur. Dit vereist wel dat het besturingssysteem en applicaties voor ARM zijn gecompileerd om maximaal te kunnen profiteren van alle voordelen die deze chipsets bieden. Zowel Windows 11 als vele andere applicaties zoals Microsoft Office, Edge, Teams etc. en ook apps van o.a. Google en Adobe zijn al beschikbaar als ARM-versies.

Apple maakte ruim drie jaar geleden de switch naar ARM-chipsets met de M-processoren. Deze nieuwe Snapdragon Elite X belooft zelfs betere prestaties dan de meest recente M3 chips van Apple.

Laptopfabrikanten als HP, Lenovo en Microsoft zelf hebben al aangekondigd op zeer korte termijn met modellen uit te komen die voorzien zijn van de nieuwe Qualcomm chip. Microsoft zal op 20 mei naar verwachting nieuwe Surface Pro en Surface Laptop modellen presenteren. Exacte details zijn nog niet bekend, maar het is zo goed als zeker dat de nieuwe chip voor goede prestaties en lange batterijduur zal zorgen. Door de geringe warmteproductie van ARM-chips zijn deze laptops vrijwel altijd niet voorzien van ventilatoren, wat ze volledig stil maakt.

Meer nieuws wordt de komende weken verwacht, als fabrikanten de nieuwe laptops zullen aankondigen en men de prestaties daadwerkelijk kan beoordelen.

Nieuwe Snapdragon-chip belooft hoge prestaties

Je zou ook interesse kunnen hebben in