Ergonomie-expert John van Hooft luidt vandaag de noodklok over het langdurig gebruik van een laptop, met name in werksituaties op kantoor of op thuiswerkplekken. Doordat het scherm vast zit aan het toetsenbord moet de gebruiker teveel omlaag kijken met zijn hoofd naar voren gebogen. Dit kan leiden tot klachten aan de nek, rug, schouders en armen vanwege de onnatuurlijke positie die aangenomen wordt als men langer dan 2 uur per dag met een laptop werkt.

Van Hooft adviseert dan ook om bij langdurig werken met een laptop bijvoorbeeld gebruik te maken van een laptop-standaard die het scherm wat hoger plaats. Hierdoor is het wel noodzakelijk om ook gebruik te maken van een extern toetsenbord en muis.

Laptopstandaards zijn er in vele verschillende uitvoeringen en zijn relatief goedkoop te verkrijgen. Nadeel is wel. dat er een relatief grote warboel aan kabels op uw bureau ontstaat. Ook moet u iedere keer dat u uw laptop meeneemt meerdere kabels in- en uitpluggen.

Een mooiere oplossing die meer mogelijkheden biedt is het gebruik van een docking-station. Een docking-station is een kastje dat via een USB-C kabel aangesloten wordt op uw laptop. Op het kastje kunnen vervolgens één (of zelfs twee) externe monitor(en), toetsenbord, muis en netwerkkabel worden aangesloten. Hiermee heeft u een volwaardige en ergonomische desktop-werkplek via uw laptop, die via de USB-C kabel ook nog opgeladen wordt. Voordeel van een docking-station is dat u slechts één kabel op uw laptop hoeft aan te sluiten om direct gebruik te maken van alle randapparatuur die aangesloten is.

Onderstaande video laat de voordelen van een docking-station zien.

Laat u door ons informeren welke opties voor u het meest geschikt zijn. Niet alle laptops zijn bijv. geschikt voor gebruik van een docking-station.

Laptop maximaal 2 uur per dag gebruiken

Je zou ook interesse kunnen hebben in