Microsoft is vandaag begonnen met het uitrollen van de volgende grote update van Windows 11, simpelweg genaamd de Windows 11 2022 Update.  Deze grote updates kwamen tot nu toe twee keer per jaar uit, maar zullen vanaf nu slechts één keer per jaar verschijnen. Daarnaast blijven er natuurlijk de maandelijkse reguliere updates verschijnen, naast de vele updates van apps die via de Microsoft Store worden geinstalleerd.

De Windows 11 2022 update bevat een hele serie aan nieuwe features die voor iedereen zichtbaar zijn, en ook updates achter de schermen die de prestaties en stabiliteit van Windows 11 verder verbeteren.

De meest in het oog springende nieuwe features zijn:

 • Start Menu
  Het Start Menu van Windows 11 biedt voortaan de mogelijkheid om de icoontjes van apps te groeperen in mapjes, zoals je ook gewend bent op je smartphone. Tevens is het mogelijk te kiezen uit drie verschillende indelingen, waarbij je meer of minder app icoontjes kan plaatsen in het Start menu.
 • Taakbalk
  In de taakbalk kan je voortaan bestanden slepen en droppen op een app icoontje om het bestand te openen. Die was altijd al mogelijk in vorige versies van Windows maar komt dus nu ook weer terug in Windows 11. In de system tray rechtsonderin zijn ook nieuwe opties toegevoegd, met name in het Quick Settings venster waar je verbinding met wifi en bleutooth kan maken.
 • Windows Verkenner
  In de Verkenner, waar je al je mapjes en bestanden ziet, is de linkerkolom aangepast en is het straks ook mogelijk meerdere vensters in tabjes te openen, zoals je ook in je webbrowser kan doen. Erg handig al je meerdere mappen naast elkaar open wil laten staan. Ook vind je in de Verkenner nu een betere integratie van OneDrive, waardoor je beter kan zien hoeveel vrije ruimte je nog over hebt en de status van synchronisatie.
 • Nieuwe Snap layouts
  Erg handig voor mensen met ultra-wide beeldschermen: Je hebt voortaan meer keuzes bij het activeren van Snap layouts. Hierbij kan je meerdere vensters makkelijk naast elkaar zetten. Twee, drie of vier vensters naast elkaar, met keuze uit diverse indelingen. 

De Windows 11 2022 Update zal de komende weken gefaseerd uitgerold gaan worden. Het kan dus heel even duren voordat deze op jouw computer aangeboden gaat worden via het Windows Update scherm dat je onder Instellingen vindt.

Windows 11 2022 Update vanaf vandaag beschikbaar

Je zou ook interesse kunnen hebben in